Mentaal welzijn

Wachtdiensten en huisartsenwachtposten

Wachtdienst huisarts Sint-Martens-Bodegem en Sint-Ulriks-Kapelle

Week: 02 461 32 02

Weekend en feestdag: 1733

Huisartsenwachtpost Pageni in Lennik: www.pageni.be

Wachtdienst huisarts Dilbeek, Itterbeek en Schepdaal (Saviowijk hoort bij Groot-Bijgaarden)

Week: 02 803 80 44

Weekend en feestdag: 1733

Huisartsenwachtpost Pageni in Lennik: www.pageni.be

Wachtdienst huisarts Groot-Bijgaarden en Saviowijk Dilbeek

1733

Huisartsenwachtpost Noord-West Brabant in Merchtem: www.huisartsenwachtpostnwb.be

Psychologische hulpverlening

Soms loopt het leven niet zoals gehoopt. Tegenslagen en verdriet, angsten, het verwerken van een overlijden, financiële zorgen, ruzies met naasten, … Gezond zijn en ‘wel’ bevinden heeft niet enkel met fysieke gezondheid te maken; minstens even belangrijk is het mentaal welzijn. 
Hieronder sommen we enkele laagdrempelige organisaties op die je op korte termijn kan inschakelen. Maar als die stap te groot is om zelf te zetten, staat Team Ouderenwelzijn klaar om samen met jou de juiste hulpverlening te vinden. Praat er met iemand over, want praten werkt echt.  

Welzijnskoepel

Dilbeek heeft een samenwerkingsovereenkomst met de Welzijnskoepel West-Brabant voor de dienstverlening eerstelijnspsychologische hulpverlening. Concreet betekent dit dat een psycholoog een aantal uur per week beschikbaar is in onze gemeente voor kortdurende begeleidingen. Die zijn heel toegankelijk en gratis voor de burger, ongeacht je psychologische hulpvraag. Deze begeleidingen zijn kortdurend. Voor langdurige trajecten of problematieken die gespecialiseerde interventies vereisen, wordt doorverwezen naar hulpverleners in tweede lijn.

De maatschappelijk werkers van Team Ouderenwelzijn treden op als doorverwijzers, bij hen moet je dus zijn.

Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW)

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk helpt iedereen op weg die daar behoefte aan heeft. Gratis, professioneel, vertrouwelijk. Wanneer je een beroep doet op het CAW, zijn er verschillende vormen van hulp mogelijk. Simpelweg 'tussen de mensen zijn' in een inloopcentrum of informatie en advies krijgen. Maar ook langere begeleidingstrajecten, opvang of crisishulp wanneer de nood hoog is. Jij bepaalt wat er gebeurt.

Meer informatie op https://www.caw.be of gratis via 0800 13 500 (elke weekdag van 9u tot 17u).

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) PassAnt

CGG PassAnt is een door de Vlaamse Overheid gespecialiseerde voorziening in tweede lijn die zorg biedt bij psychische problemen. Met tweedelijnszorg bedoelen we zorg van alle hulpverleners waarvoor je een doorverwijzing nodig hebt. Zonder deze verwijzing kan je hier niet terecht of worden de kosten niet vergoed vanuit jouw zorgverzekering. Samen zoeken naar een Passend Antwoord, daar staat PassAnt voor. Je kan er terecht na doorverwijzing via een huisarts, CAW-medewerker, … 

Zie https://cgg.passant.be voor meer informatie. Heb je een vraag? Bel dan naar 02 569 19 10 (elke werkdag van 9u tot 12u30 en van 13u30 tot 17u) of mail naar info.dilbeek@passant.be.

 

LevensEinde InformatieForum (LEIF)

LEIF is een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen. Respect voor de wil van de patiënt staat daarbij voorop. LEIF is gespecialiseerd in voorafgaande zorgplanning (negatieve wilsverklaring, wilsverklaring euthanasie, verklaring voor orgaandonatie, …). Met een zorgvolmacht geef je aan één of meerdere lasthebbers de bevoegdheid om bepaalde beslissingen te nemen of handelingen te stellen in jouw plaats. Als je hierover meer informatie wenst, is een notaris het beste aanspreekpunt.

LEIF is bovendien de aangewezen partner in palliatieve zorg. Meer informatie is terug te vinden op https://leif.be/. Of bel eenvoudig naar de LEIFlijn: 078 15 11 55 (elke werkdag tussen 9u en 17u). 

Omega vzw

Voor palliatieve zorg in de thuisomgeving (hieronder verstaan we ook woonvormen zoals woonzorgcentra of assistentiewoningen) is Omega vzw de partner waarnaar we doorverwijzen. Omega staat de huisarts en andere hulpverleners bij om de levenskwaliteit van de ongeneeslijk zieke persoon en zijn of haar naaste omgeving te optimaliseren. Palliatieve zorg omvat pijn- en symptoomcontrole en emotionele, sociale en existentiële zorg.

Meer informatie op https://www.vzwomega.be/. Contacteer Omega op het telefoonnummer 02 456 82 03 of via info@vzwomega.be
 

Rouwbegeleiding

Omdat er liefde is, bestaat er geen voorbij.

Met deze prachtige woorden en illustratie wil Team Ouderenwelzijn zijn medeleven betuigen aan diegene die recent afscheid nam van een geliefde. Kan je ondersteuning gebruiken bij de administratieve rompslomp die erbij komt kijken? Is hulp aan huis (tijdelijk) een oplossing die wat rust kan brengen? Of gewoon een troostbabbeltje, want rouwen hoef je niet alleen te doen. Aarzel zeker niet om ons te contacteren

Dementievriendelijk Dilbeek

Vergeet dementie, onthoud mens

Samen met de Alzheimerliga Vlaanderen en het expertisecentrum Dementie Memo, streven we naar een samenleving waarin elke persoon met dementie zich gewaardeerd én ondersteund voelt. De persoon met al zijn mogelijkheden, gevoelens en wensen staan centraal. We organiseren praatcafés voor alle geïnteresseerden met telkens een andere invalshoek als centraal thema en brengen op regelmatige basis een familiegroep voor mantelzorgers samen. Deze familiegroepen zijn bedoeld als lotgenotengroep om mantelzorgers van personen met dementie elkaar te laten ontmoeten en in een veilige context steun aan elkaar te laten bieden. Wens je over deze praatcafés of familiegroepen meer informatie? Contacteer dan Team Ouderenwelzijn!

Alzheimer Liga Vlaanderen

Alzheimer Liga Vlaanderen biedt een gratis luister- en infolijn aan (0800 15 225) die elke werkdag bereikbaar is van 9u tot 21u. Je kan ernaar bellen als je je hart wil luchten, advies wil vragen van een ervaringsdeskundige of gewoon eens wil babbelen. Een team van deskundigen zit klaar om naar jouw vragen en verhaal te luisteren. Ben je niet zo’n beller en stuur je liever een mailtje? Dat kan ook: hulpvragen@alzheimerligavlaanderen.be. Maak hier zeker gebruik van. Want dementie? Dat overkomt je… Maar je staat er niet alleen voor.

Het Expertisecentrum Dementie (ECD) Memo

Het Expertisecentrum Dementie (ECD) Memo regio Halle-Vilvoorde is gevestigd in Dilbeek, meer bepaald in de Heetveldelaan 8. Je kan er als burger terecht met al je vragen over dementie, informatie over de betekenis ervan voor de persoon met dementie en diens omgeving en voor advies. Geef best vooraf een seintje wanneer je wenst langs te gaan voor een gesprek of voor een bezoek aan het documentatiecentrum, zodat de nodige tijd voor jou voorzien kan worden. Telefonisch op het nummer 02 344 44 00 (elke werkdag van 9u tot 17u), via memo@dementie.be