Hulp aan huis

Gezinszorg

Iedereen wilt toch liefst zo lang als het kan zo comfortabel mogelijk thuis blijven wonen. Dus waarom je geen handje laten helpen door een gezinsmedewerker? Zij komen bij je thuis om te helpen met verschillende huishoudelijke taken, zoals samen eten maken, boodschappen of de afwas doen, maar ze zijn er ook voor administratieve hulp of gewoon een fijne babbel. Vergis je niet, deze dienst is geen schoonmaakhulp. Je kiest zelf hoe vaak of wanneer deze mensen langskomen. De prijs die je betaalt voor de gezinszorg is afhankelijk van je inkomen. Deze is ook lager als je een verhoogde tegemoetkoming hebt.

Thuisverpleging

Dankzij een verpleegster aan huis hoeven mensen niet altijd opgenomen te worden in een ziekenhuis of te verhuizen naar een residentiële voorziening. Hij of zij kan bij jou thuis komen om geneesmiddelen of inspuitingen toe te dienen, wonden te verzorgen, een infuus te plaatsen en nog veel meer. 

Nachtzorg

Een goede nachtrust is goud waard. Soms is er ook tijdens de nacht wat hulp nodig zodat iedereen de nodige rust krijgt. Er zijn op dat moment twee soorten nachtzorg mogelijk, gaande van inslapende vrijwilligers die geen zorgtaken mogen opnemen tot een professioneel verzorgende. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de prijs die je betaalt. Een vrijwilliger is goedkoper dan een professional. Voor professionele hulp betaal je € 35 per nacht. Sommige mutualiteiten en verzekeringen voorzien een tussenkomst. 

Mantelzorg

Je bent een mantelzorger wanneer je: 

  • Zorg biedt aan iemand die omwille van ziekte, beperking, hoge leeftijd, psychische kwetsbaarheid, verslaving, … extra ondersteuning nodig heeft.
  • Een affectieve band hebt met de persoon voor wie je zorgt. Je moet dus geen familie zijn om mantelzorger te zijn. Je zorgt bijvoorbeeld voor je buur, je partner, je kind, je ouder, je vriend, … .
  • Jouw hulp en zorg aan die zorgvrager op frequente basis verleent.

Je kan bij je mutualiteit een erkenningsattest als mantelzorger aanvragen. Hier zijn twee types in. Het eerste type is een algemene erkenning van jouw werk als mantelzorger. Het geeft geen extra rechten of voordelen maar het is natuurlijk een mooie erkenning van wat je doet.

Het tweede type is slechts een jaar geldig (indien deze niet verlengd wordt) en heeft momenteel wel één sociaal voordeel: het mantelzorgverlof dat je kan opnemen als werknemer of ambtenaar met een uitkering van de RVA. Om deze erkenning te krijgen moet je als mantelzorger en zorgvrager voldoen aan een aantal criteria. Leeftijd is hierbij niet van belang, zowel volwassenen als kinderen komen in aanmerking. 
De mantelzorger en zorgvrager vullen samen een verklaring op erewoord in en die dien je in bij het ziekenfonds van de mantelzorger, samen met het bewijs van zorgbehoefte van de zorgvrager. Als je voldoet aan alle criteria zal het ziekenfonds je een attest geven. Met dit tweede type kan je ook zorgverlof aanvragen.

Als mantelzorger wil je ook eens vrienden opzoeken of er gewoon even tussenuit zijn. Een aantal mutualiteiten bieden thuisoppas aan bij chronisch zieken, ouderen of personen met een beperking. De oppas kan overdag, ’s avonds en ’s nachts.

Heb je nood aan ervaringen en informatie uit te wisselen met andere mantelzorgers? Dan ben je van harte welkom in de zorgcafés voor mantelzorgers. Neem een kijkje op www.dilbeek.be/mantelzorg.

Meer informatie over mantelzorg vind je terug op http://www.mantelzorgers.be.
 

Schoonmaakhulp aan huis

Heb je het soms wat moeilijk om bepaalde taken in het huishouden nog zelf te doen? Dan zal een opgeleide huishoudhulp je met veel plezier wat werk uit handen nemen. Eens dweilen, bedden verschonen, stof afnemen, stofzuigen, … . Het is hun niet te veel. Je betaalt niet rechtstreeks aan de huishoudhulp zelf maar via dienstencheques aan het bureau waaraan zij verbonden zijn. De dienstencheques kan je online bestellen. Heb je moeilijkheden om deze aan te vragen? Aarzel dan zeker niet om langs te komen bij een welzijnspunt, wij helpen je graag verder! 

Maaltijden aan huis

De naam zegt het zelf al: de traiteur levert vers gemaakte maaltijden aan huis. Je bent vrij om te kiezen voor welke dagen je graag een warme maaltijd bestelt: dagelijks, op dinsdag niet, 2 maal per week, een aantal keren per maand, … Jij kiest! Volg je een specifiek dieet of ben je ergens allergisch voor? De maaltijden kunnen worden bereid zonder zout en/of vetstof. Daarnaast is er ook keuze voor diabetici. De maaltijden kunnen ook gesneden of gemalen worden. 

Boodschappen aan huis

Verschillende supermarktketens bieden de mogelijkheid om tegen betaling je boodschappen thuis te komen leveren. Je doet je bestelling eerst online, nadien worden de boodschappen op een moment naar keuze thuis gebracht. 

Personenalarmsystemen

Als je kiest voor een personenalarmsysteem dan is hulp in geval van nood altijd dichtbij. Het is een klein toestel waarmee er via de telefoonaansluiting verbinding kan worden gelegd met de door jou gekozen telefoonnummers. Dit kan een contactpersoon zijn maar ook een verpleegdienst of alarmcentrale. Je kan dit toestel bedienen door een drukknop als hanger of polsbandje te dragen. 
Je kan het systeem kiezen dat het best voor je werkt.

Er zijn verschillende diensten die deze alarmsystemen aanbieden maar ook hier is je mutualiteit je beste partner om te rade te gaan.