Buurtbakkers - Ontmoet Krista

Ontmoet Krista Deruddere

Krista is de moeder van Thim, de buurtwerker, en inmiddels gepensioneerd. Ze woont sinds 1983 in Dilbeek, waar ze naar school ging en opgroeide. Ze woont er met veel plezier, mede omdat haar sociale contacten zich allemaal in de buurt bevinden.


Kirsta houdt erg van wandelen in de omgeving en is daarnaast gepassioneerd over koken en bakken. Ze waardeert de nabijheid van het Pajottenland, dat prachtige wandelmogelijkheden biedt. Aan de andere kant vindt ze het prettig dat Dilbeek dicht bij een grootstad ligt, wat handig is. Toch behoudt de gemeente een rustige, dorpse sfeer, waar mensen elkaar op de markt ontmoeten en gezellig een praatje maken.


Thim vroeg zijn moeder om deel te nemen aan het buurtbakkersproject, recepten te delen en mee te helpen met het bakken. Krista wist vooraf niet goed wat ze kon verwachten, maar werd aangenaam verrast toen ze eenmaal meedeed. Er waren buurtbakkers van verschillende culturele achtergronden, iets wat ze niet vaak meemaakt, zeker niet als het gaat om samen bakken. Ze vond het heel leuk om recepten uit te wisselen en leerde veel van de technieken en ingrediënten die anderen gebruiken. Zo ontdekte ze bijvoorbeeld het gebruik van olijfolie in plaats van boter, iets wat haar nieuwsgierigheid wekte. De Marokkaanse koekjes vond ze erg lekker, en ook de wafeltjes waren een succes, hoewel ze die al kende. Nu heeft ze een goed contact opgebouwd met Fatima, die de Marokkaanse koekjes bakte.


Hoewel Krista niet actief is in veel andere projecten, helpt ze wel mee met de voedselbedeling. Het is via Thim dat ze op de hoogte blijft van deze activiteiten.


Ze hoopt dat meer mensen de stap durven zetten om deel te nemen aan de verschillende activiteiten in de buurt, zelfs als ze denken dat het niets voor hen is. Krista gelooft dat velen aangenaam verrast zullen zijn door hoe leuk het kan zijn en hoe waardevol het is om nieuwe mensen en verhalen te leren kennen
 

Recept van Krista's Chocolade en Noten Cake

Ingrediënten:

Chocolade en noten cake
•    150 g boter
•    250 g suiker
•    4 eieren
•    300 g zelfrijzende bloem
•    150 g gehakte noten (bijv. hazelnoten)
•    100 g chocolade


Instructies:

  1. Chocolade in stukjes doen
  2. Boter tot schuim roeren
  3. Mix de boter en suiker, voeg één voor één de eieren toe.
  4. Voeg de gezeefde bloem toe en meng voorzichtig de gehakte noten en gesmolten chocolade erdoor. (Niet te hard roeren)
  5. Bak de cake 60 minuten op 175 graden.