Buurtbakkers - Ontmoet Fatima

Ontmoet Fatima Amedjaou

Fatima Amedjaou is oorspronkelijk van Casblanca maar als kind verhuisde ze naar België met haar papa die in de mijnen ging werken. “Na een tijd in Limburg te wonen, ben ik naar Brussel getrokken en aan de slag gegaan in Jette bij een traiteur gedurende 20 jaar”, zegt ze. “Vandaar ook mijn liefde voor koken en bakken.” Fatima is een vlotte, sociale dame met een grote liefde voor babbelen, dat kan je nog merken aan haar Limburgs accent.

Door gezondheidsredenen kan Fatima niet meer werken en kwam ze in een sociale woning in de Reinaertwijk terecht “ Ik ben nu gelukkig in Dilbeek”, lacht ze “Er zijn veel vriendelijke mensen hier in mijn buurt en het is properder en rustiger dan in Brussel.” Ze vindt het spijtig dat haar gezondheid niet in orde is, want Fatima basketbalde en ging naar de fitness, maar dat lukt niet meer.
Het project van de Buurtbakkers slaat erg bij haar aan. “Ik vertelde al dat ik graag kook, maar ik vind het babbelen nog leuker”, knipoogt ze. “Het draait meer om de interactie tussen elkaar. Samen eten maken is belangrijker dan het eten zelf. In de Marokkaanse cultuur is dat gelijkaardig, het eten is altijd gezellig en uitgebreid en dat is leuk om dat hier ook mee te maken. De abrikozen koekjes die ik gebakken heb voor de buurtbewoners zijn eenvoudig, snel klaargemaakt en toch zo lekker. Mocht ik meer tijd hebben gehad, bakte ik nog zoveel andere lekkernijen.”
 

Recept van Fatima's koekjes

Fatima's Marokkaanse koekjes met abrikozenconfituur
Abrikozenkoekjes

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 1 glas arachide olie (of zonnebloemolie)
  • 1 glas suiker
  •  ± 900 gram bloem
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  •  Kokosschilfers
  • Oranjebloesemwater
  • 3 potjes abrikozenconfituur

Bereiding:

  • Alle ingrediënten, behalve bloem en kokosschilfers, samenvoegen 
  • Goed de ingrediënten mixen
  • Voeg bloem toe tot de juiste consistentie (het mag niet meer plakken in de handen)
  • Rol kleine bolletjes en bak ze in de oven op 180 graden, ca. 5 minuten tot het wat kleur krijgt
  • Warm ondertussen de confituur op het vuur, eenmaal een beetje warm, mixen
  • Rol de bolletjes in de abrikozenconfituur en rol ze in de kokosschilfers